zondag 9 februari 2014

Experimenteren met raamdecoraties

Naast lampen wil ik ook raamversiering van glasmozaïek gaan maken. Als proef heb ik een bovenlicht in ons pand uitgekozen.
 
Deur met bovenlicht


Het is in eerste instantie het raam boven de deur. Misschien ook het raam rechts van de deur.
 
Ik heb een mal gemaakt met de afmetingen van het raam: 80 x 20 cm. Om te voorkomen dat het glas te zwaar wordt en breekt maak ik twee panelen van 20 x 40 cm die samen het raam vullen.

 
Het ontwerp bevat twee duidelijke elementen: Een rand van gekleurd glas (Boundary) en stervormige of bloemvorige structuren.  (Strong Centers)

Het principe van Boundary betekent dat een rand een flink volume moet hebben. Ongeveer gelijk in oppervlak aan datgene wat de Boundary omsluit. De stukjes vormen een rand van 3-4 cm om een vlak van 10-12 cm. Omdat ik twee panelen maak heeft elk paneel zijn eigen rand. Rand oppervlak: 3 cm x 120 cm randlengte = 360 cm2. Omsloten vlak: 34 x 17 cm  = 476 cm. Dus er is iets te veel oppervlak t.o.v. de rand.
De rand is in werkelijkheid meer dan 3 cm breed, dus de verhouding is eigenlijk meer 1 : 1.

Een Strong Center ontstaat wanneer meerdere glasstukjes samenwerken om een centrum vorm te geven. Ik heb dan nu gedaan met "bloem" vormen.

Omdat ik eigenlijk geen "neutraal" glas heb, laat ik open ruimte tussen de stukje waar ik rust wil hebben. Tenslotte zit er al glas in dit raam en is er geen enkel reden om een luchtdichte constructie te maken.

De stukjes op hun plaats geschikt


Het solderen van de verbindingen

Solderen van de achterkant

Het soldeerwerk is gereed

Gepatineerd met kopersulfaat
 
Hier zie je het eerste paneel geïnstalleerd.
 
 
 
Ik vind het nog wat lastig om te beoordelen of dit nu een mooi raam wordt. Het halve stukje voelt in ieder geval niet goed.

Maar dankzij de magie van Photoshop....


.... denk ik toch dat het wel een mooi raam wordt.

Nu het tweede paneel maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten